Vrijwilligers

Hart en ziel van Dopersduin. Ieder jaar zijn er ongeveer 250 vrijwilligers actief in en rond het huis.

 

Dopersduin is veel meer dan alleen de gebouwen. Het zijn de mensen in en rond Dopersduin die van het huis een ongedwongen thuis maken. Naast het personeel en de gasten nemen de vrijwilligers een hele bijzondere plek in, in het hart van Dopersduin.

Ooit, in 1995 stonden zij aan de basis van de doorstart, en tot op de dag van vandaag behoeden zij hart en ziel van Dopersduin. Het totale vrijwilligersbestand bestaat uit ongeveer driehonderdvijftig mensen tussen de 14 en 82 jaar, uit alle delen van het land, uit alle lagen van de bevolking. Ieder jaar zijn er ongeveer tweehonderdvijftig vrijwilligers actief in en rond het huis en de vakantieweken.

 

Wie worden er vrijwilliger?

Vrijwilligers zijn er in alle soorten en maten. Dat is nu juist zo leuk. Jongeren vanaf 16 werken samen met ervaren rotten van bijna tachtig. De student staat af te wassen naast de boer, de architect schrobt samen met een gepensioneerde schooljuf de vloeren, de buschauffeur leert de puber hoe je de maaltijden uit serveert, de dominee doet de was, het sporttalent staat achter de bar. Sommige vrijwilligers willen graag hard werken, om los te komen van hun dagelijkse werk en hun hoofd leeg te maken. Er zijn vrijwilligers die eigenlijk geen geld hebben om op vakantie te gaan en er op deze manier toch even tussen uit kunnen. Jongeren gaan zelfstandig en toch vertrouwd, zonder hun ouders. Mensen die slecht stil kunnen zitten, of mensen die juist moeite hebben om iedere dag hun bed uit te komen. Kortom, iedereen vanaf 16 jaar kan vrijwilliger worden. Ook mensen met een beperking zijn welkom, we houden rekening met elkaars mogelijkheden bij de taakverdeling. Jongeren vanaf 14 jaar die echt niet langer kunnen wachten met hard werken, kunnen meedraaien als aspirant-vrijwilliger. Aspirant-vrijwilligers mogen een beperkt aantal taken doen. Ze mogen nog niet zelfstandig op Dopersduin verblijven, dus ouders/verzorgers of een andere volwassene dragen uiteindelijk de verantwoordelijkheid.

vrijwilligers over vrijwilligen

 

“Ultiem genieten van vakantie en met vrienden zijn en tegelijkertijd de beste versie van jezelf kunnen zijn door te vrijwilligen.”

— Jisca

“Samen werken en lachen, zingen en dansen. Nieuwe kansen. Vriendelijk leven en vrolijkheid geven. Leren luisteren. Geduld betrachten. Hulp geven en ontvangen. Iedereen laten groeien en bloeien. Bijzondere glimpen beleven en samen één zijn.”

— Irene

 

 

Verblijf en kosten

Vrijwilligers zijn natuurlijk onbetaalbaar. Een groot deel van onze unieke ongedwongen sfeer komt tenslotte op hun conto. In principe verblijven vrijwilligers tegen kost en inwoning op Dopersduin, met als uitgangspunt een verblijf in ons meest eenvoudige slaaphuis. Slaaphuis 1 heeft drie- en vierpersoonskamers met wastafel. Toilet en douche zijn te vinden in het toiletgebouw. Vrijwilligers delen de kamer meestal met tenminste één andere vrijwilliger. Een verblijf in een van de andere slaaphuizen kan mits er ruimte is, tegen bijbetaling. De maaltijden zijn gratis, al wordt een bijdrage altijd op prijs gesteld.

 

Vrijwilligersweekend

Eenmaal per jaar komen zoveel mogelijk vrijwilligers van alle verschillende vakantieweken een weekend bij elkaar op Dopersduin. Daar worden eventuele veranderingen doorgesproken en nieuwe regelgeving uitgelegd. Nieuwe apparaten of procedures worden ingewerkt en aangeleerd. Het bestuur houdt een 'praatje bij de haard' over het wel en wee van het huis. Ervaringen worden uitgewisseld, sterke verhalen nóg sterker. Nieuwe vriendschappen ontstaan, nieuwe plannen gemaakt. Het is oergezellig en tegelijkertijd is er altijd een serieuze ondertoon, want op Dopersduin gaat het wel altijd ergens over. Het gaat tenslotte om hun, om ons huis.

 

 

Vakantievrijwilligers

Klik op het + teken achter de beschrijving van de vrijwilliger voor meer informatie over de betreffende taak.

  • Aan de basis van de vakantieweken staat de gastenleiding. Ooit, in het begin van de broederschapshuizen, waren dit begeesterde predikanten die de gasten leerden en inspireerden. Tegenwoordig zijn het begeesterde mensen, al dan niet predikant, die hun best doen om mensen gedurende één week tot hun recht te laten komen. De rol van de gastenleiding is inspirerend en verbindend. Iedere week heeft in principe een eigen gastenleiding, steeds twee mensen. Soms neemt zo'n duo een toekomstige gastenleiding op sleeptouw, om alvast te ervaren hoe dat nou is...

    Aan de hand van een zelfgekozen thema geven ze 'hun' vakantieweek richting en kleur. Ze verzorgen 's ochtends en 's avonds de vieringen, organiseren waar nodig en gewenst activiteiten of dagen mensen uit hun talenten in te zetten voor de gasten. Ze zijn er voor een gesprek, of voor malligheid, voor verdieping en vermaak. Het is een veelzijdige taak, die veel vraagt én veel geeft.

    Jaarlijks komt de gastenleiding van alle vakantieweken één weekend samen op Dopersduin om ervaringen uit te wisselen en van elkaar te leren.

  • Het team vrijwilligers wordt aangestuurd door een ervaren Hoofdvrijwilliger m/v. Deze HV heeft misschien wel de zwaarste taak in een vakantieweek. Ten eerste is de HV aanspreekpunt voor alle huishoudelijke vragen en opmerkingen van de gasten. Daarnaast stuurt de HV de vrijwilligersgroep aan. De HV coördineert de vrijwilligers, leidt het vrijwilligersoverleg en verdeelt de taken. Maar de HV ziet er ook op toe dat deze taken correct worden uitgevoerd, let op ieders veiligheid, op de hygiëne en de onderlinge verstandhouding. De HV geeft schouderklopjes én laat je streng de keukenvloer nogmaals moppen als het niet schoon is...al is het nóg zo laat en ben je nóg zo moe. De HV is de spil waar de logistieke kant van de week om draait.

  • Iedere vakantieweek worden de sterren van de hemel gekookt door onze vrijwillige koks. Mannen en vrouwen met soms jarenlange ervaring in het vak, soms enthousiaste hobbykoks. Soms zijn ze als piepjonge vrijwilliger opgeleid in onze eigen keuken, soms komen ze via via 'zomaar' binnen, als een geschenk uit de hemel.

    Onze koks verzinnen zelf een weekmenu, met enkele lunchgerechten maar vooral de warme maaltijd van drie gangen. Het moet natuurlijk én vers én verantwoord, én binnen budget. En daarnaast moet het natuurlijk vooral erg lekker zijn! De vakantieweken op Dopersduin zitten vaak vol tot overvol, dus een groep bestaat al snel uit 80-100 mensen, van alle leeftijden en achtergronden. Koken voor grote groepen van 0-98. Ga er maar aanstaan. En dan zijn er tegenwoordig ook nog velerlei diëten waarvoor zo lekker mogelijk gekookt moet worden, binnen de mogelijkheden van het huis. Petje af, voor deze kokende helden!

  • Een team vrijwilligers bestaat meestal uit 15 mensen. De teams zijn niet vast, vrijwilligers kunnen zich van te voren opgeven voor een bepaalde week. Natuurlijk proberen we iedere week een zo evenwichtig mogelijk team neer te zetten, waarbij we zoveel mogelijk rekening houden met ieders mogelijkheden en voorkeuren. Een week begint met een korte rondleiding door het huis voor nieuwe vrijwilligers, en aansluitend het vrijwilligersoverleg. Dat eerste overleg duurt ruim een uur, want iedereen moet even kennismaken met elkaar, de gang van zaken wordt uitgelegd, korte instructies worden gegeven en de taken voor de eerste dagen worden vast verdeeld. En vervolgens is het: handen uit de mouwen! In principe is er iedere dag een kort overleg, om zo nodig te kunnen bijsturen. En natuurlijk moeten de taken verdeeld worden.

  • Op Dopersduin wordt de bar tijdens de vakantieweken gerund door vrijwilligers. Om op Dopersduin achter de bar te mogen staan moet je minstens 16 jaar oud zijn én een toets gedaan (en gehaald...) hebben. Deze toets heet de Instructie Verantwoord Alcohol schenken en is te vinden op www.nocnsf.nl/iva.

    Als je de toets wil doen moet je naast jouw eigen gegevens ook de gegevens van de organisatie invullen. Als je de toets doet om bij ons barvrijwilliger te worden moet je dus gegevens van Dopersduin invoeren. Deze staan in het plaatje (is een plaatje zodat de gegevens niet automatisch gekopieerd/ gebruikt kunnen worden en mogelijk misbruik wordt voorkomen).

  • Vrijwilligers werken meestal tussen de 4-6 uur per dag, er blijft nog genoeg tijd over om lekker naar het strand te gaan, een flink stuk te fietsen of even een terrasje te pakken. De taken zijn heel verschillend, de momenten van de dag waarop ze worden uitgevoerd ook. Het verzorgen van het ontbijt vraagt iets heel anders dan het afwassen van de warme maaltijd, of het verzorgen van de koffiekar. Het schoonmaken van het toiletgebouw is een klus op zich, net als de was of het terrein. De taken zijn niet goed met elkaar te vergelijken. Nieuwe vrijwilligers worden zoveel mogelijk ‘on the job’ getraind, zij lopen mee met een meer ervaren vrijwilliger.

Weekendbeheer

De weekenden op Dopersduin zijn extra gezellig door onze vrijwillige weekendbeheerders. Van heinde en verre komen deze vrijwilligers om gedurende het weekend onze gasten welkom te heten en met raad en daad bij te staan. Het is de weekendbeheerder die de groepen welkom heet en ze wegwijs maakt in dit prachtige huis en op het soms verwarrende terrein. De weekendbeheerder stelt de groepen aan elkaar voor, vraagt een momentje stilte voor de maaltijd, regelt het corvee. Daarnaast lost de weekendbeheerder kleine probleempjes op en geeft antwoord op vele vragen. Hij/zij sluit 's avonds af nadat de laatste gast naar bed is gegaan en is oproepbaar via het noodnummer.

Gedurende het weekend neemt de weekendbeheerder de telefoon aan, verricht hand- en spandiensten en leidt toevallig aanlopende bezoekers rond, vol enthousiasme.

Het vrijwillig weekendbeheer is voor velen het gezicht van Dopersduin. De gastheer of gastvrouw. Het is een prachtige klus voor mensen die van mensen en gezelligheid houden, en die het een uitdaging vinden mensen zich thuis te laten voelen, wat er ook gebeurt.

De weekendbeheerder verblijft uiteraard gratis en mag reiskosten declareren.

Weekendbeheerders over Weekendbeheer:

 

“Op zoek naar iets wat je altijd op een andere plek terug vindt…”

  • Laura en Melle

“Een weekend zorgen voor de plek waar in andere weken voor jou gezorgd wordt…”

  • Sarah en Wiebe

 

 

Long Stay Vrijwilliger

Gewoon even lekker een paar maanden uit je hoofd, in je lijf. Je laat je handen wapperen terwijl hoog boven je hoofd de wind door de boomtoppen suist. Vogels kwetteren op de achtergrond, en later op de dag een strandwandeling. Dat klinkt toch goddelijk?

Je werkt gedurende een aantal maanden in de keuken, bediening en schoonmaak, in ruil voor kost en inwoning. En overal om je heen het mooiste duingebied van Nederland, een komen en gaan van zeer diverse mensen, eenvoudige vieringen…het is rust en ruimte, gezelligheid en hard werken tegelijkertijd. Het is een ervaring. Het is een buitenkansje.

Heb je een tussenjaar, zit je even ‘in between jobs’, wil je een paar maanden gewoon lekker met je handen werken, of wat dan ook maar…en hou je van duin, bos, strand, zee, en vooral mensen in alle soorten en maten, schrijf dan een motivatiebrief naar directie@dopersduin.nl

 

Vrijwilliger worden

Ben je geïnspireerd geraakt en wil jij óók als vrijwilliger bij Dopersduin aan de slag? Vul onderstaand formulier in en we nemen contact met je op.

Let op! Dit is niet het formulier om je op te geven voor specifieke vakantieweken. Zodra die online staat krijgen alle vrijwilligers in ons bestand een email met het verzoek om zich op te geven, waarna we gaan indelen.