dopersduin > vrijwilligers > vrijwilligers

Vrijwilligers

Dopersduin is veel meer dan alleen de gebouwen. Het zijn de mensen in en rond Dopersduin die van het huis een ongedwongen thuis maken. Naast het personeel en de gasten nemen de vrijwilligers een hele bijzondere plek in, in het hart van Dopersduin. Ooit, in 1995 stonden zij aan de basis van de doorstart, en tot op de dag van vandaag behoeden zij hart en ziel van Dopersduin. Het totale vrijwilligersbestand bestaat uit ongeveer driehonderdvijftig mensen tussen de 14 en 82 jaar, uit alle delen van het land, uit alle lagen van de bevolking. Ieder jaar zijn er ongeveer tweehonderdvijftig vrijwilligers actief in en rond het huis en de vakantieweken.

Wie worden er vrijwilliger?

Vrijwilligers zijn er in alle soorten en maten. Dat is nu juist zo leuk. Jongeren vanaf 16 werken samen met ervaren rotten van bijna tachtig. De student staat af te wassen naast de boer, de architect schrobt samen met een gepensioneerde schooljuf de vloeren, de buschauffeur leert de puber hoe je de maaltijden uit serveert, de dominee doet de was, het sporttalent staat achter de bar. Sommige vrijwilligers willen graag hard werken, om los te komen van hun dagelijkse werk en hun hoofd leeg te maken. Er zijn vrijwilligers die eigenlijk geen geld hebben om op vakantie te gaan en er op deze manier toch even tussen uit kunnen. Jongeren gaan zelfstandig en toch vertrouwd, zonder hun ouders. Mensen die slecht stil kunnen zitten, of mensen die juist moeite hebben om iedere dag hun bed uit te komen. Kortom, iedereen vanaf 16 jaar kan vrijwilliger worden. Ook mensen met een beperking zijn welkom, we houden rekening met elkaars mogelijkheden bij de taakverdeling. Jongeren vanaf 14 jaar die echt niet langer kunnen wachten met hard werken, kunnen meedraaien als aspirant-vrijwilliger. Aspirant-vrijwilligers mogen een beperkt aantal taken doen. Ze mogen nog niet zelfstandig op Dopersduin verblijven, dus ouders/verzorgers of een andere volwassene dragen uiteindelijk de verantwoordelijkheid.

Verblijf en kosten

Vrijwilligers werken voor kost en inwoning. Uitgangspunt is gratis verblijf op Dopersduin, in ons meest eenvoudige slaaphuis. Slaaphuis 1 heeft drie- en vierpersoonskamers met wastafel. Toilet en douche zijn te vinden in het toiletgebouw. Vrijwilligers delen de kamer meestal met tenminste n andere vrijwilliger. Een verblijf in een van de andere slaaphuizen kan mits er ruimte is, tegen bijbetaling. De maaltijden zijn gratis, al wordt een bijdrage altijd op prijsgesteld. Vrijwilligers zijn onbetaalbaar. Een groot deel van onze unieke ongedwongen sfeer komt op hun conto.

Vrijwilligersweekend

Eenmaal per jaar komen zoveel mogelijk vrijwilligers van alle verschillende vakantieweken een weekend bij elkaar op Dopersduin. Daar worden eventuele veranderingen doorgesproken en nieuwe regelgeving uitgelegd. Nieuwe apparaten of procedures worden ingewerkt en aangeleerd. Het bestuur houdt een 'praatje bij de haard' over het wel en wee van het huis. Ervaringen worden uitgewisseld, sterke verhalen ng sterker. Nieuwe vriendschappen ontstaan, nieuwe plannen gemaakt. Het is oergezellig en tegelijkertijd is er altijd een serieuze ondertoon, want op Dopersduin gaat het wel altijd ergens over. Het gaat tenslotte om hun, om ons huis.

uploaden filmpjes vrijwilligersweekend naar Google Drive