dopersduin > accommodatie > omgeving

Schoorl en omgeving  • Hoogste duinen
  • Bos
  • Strand
  • Klimduin
  • Schoorl
  • Wandelroutes

We dachten het altijd al, maar sinds vorig jaar is het officieel: de duinen bij Schoorl zijn de hoogste van Nederland. En niet alleen de hoogste, ook de breedste! Maar liefst vijf kilometer breed zijn de duinen van Schoorl. En Dopersduin ligt aan de voet ervan, vijf hemelsbrede kilometers van zee. Maar dat is eigenlijk pure winst, want om bij de zee te komen fiets je door de allermooiste landschappen. Nergens zijn de duinen zo divers al hier. De onvoorspelbare stuifduinen, de welbekende nieuwe duinen bedekt met helmgras, 'hoogvlaktes' waar oerrunderen vredig grazen, het Vogelmeer, de klimduinen, grote stukken onlangs verbrand duin (met een heel eigen onverwoestbare schoonheid).

 
Een deel van die duinen worden bedekt door een heerlijk sprookjesachtig bos. Groot en dwalerig, vol kronkelpaden die om ontdekkingstochten vragen. Vol speelkuilen en onverwachte dieptes, vol takken om hutten mee te bouwen, paadjes om jezelf op te verliezen (of juist terug te vinden). En als je er oog voor hebt, onverwachte verrassingen van de natuur: kleine toefjes kleur van wilde bloemen, plotselinge kruidige geurvlagen, het wonderlijke eigen gedrag van kleine en grotere beestjes. En door, over en in alles het ruisen van de bomen, een geluid dat een heel eigen stilte in zich draagt...

Vanuit Dopersduin ben je binnen een kwartier fietsen op het strand. Welk strand? Je kunt kiezen! Camperduin, Hargen aan Zee, Schoorl aan Zee of Bergen aan Zee en alle naamloze stukken strand daartussen zijn op fiets- en zelfs loopafstand. Brede stranden... urenlang slenteren langs de vloedlijn, schelpen zoeken, zandkastelen bouwen, goflje springen, krabben vangen...of gewoon bijbruinen en uitrusten in het zand...Wat voor weer het ook is, op het strand is het altijd goed toeven. Je komt als herboren terug. 

Het grote Klimduin in het centrum van Schoorl is al sinds mensenheugenis een publiekstrekker. Onze opa's gingen er al heen op schoolreisje...Maar wat slechts ingewijden weten is dat er vlak naast Dopersduin een ander Klimduin ligt, bijna privé en heerlijk steil. Je kunt er graven en spelen, maar het mooiste is toch: omhoog, omhoog! En dan naar beneden... Het is een hele klim, maar de inspanning van het omhoog klimmen wordt ruimschoots beloond door het overweldigende uitzicht en de heerlijke roes van het met wapperende jas naar beneden rennen...zo snel als je benen je maar kunnen dragen! Daar kun je gewoon geen genoeg van krijgen...

 

 

Dopersduin ligt tussen de twee plaatsjes Schoorl en Groet in. Dorpjes met een eeuwenoude band en een heel eigen karakter. Schoorl lag altijd al veilig verscholen onder de duinen, Groet heeft zo zijn gevecht tegen de zee gevoerd, vlakbij dat zeegat waar nu de Hondsbossche- en Pettemerzeewering ligt. Het oude schilderachtige witte kerkje van Groet, omringd door kleine oude huisjes laat het karakter van het dorp goed uitkomen, terwijl in he centrum van Schoorl de vele horecagelegenheden een heel andere focus laten zien. Toch is ook daar een oud karakteristiek kerkje te bewonderen, en de prachtige villa's, die naarmate je richting het kunstenaarsdorp Bergen rijdt alleen maar toenemen. Bergen ligt op tien minuten afstand, de Kaasstad Alkmaar op twintig autominuten.