dopersduin > over dopersduin > broederschapshuizen

Broederschapshuizen

Broederschapshuizen
De broederschapshuizen zijn ontstaan in de jaren 20 en 30 van de vorige eeuw. Er was behoefte aan plekken waar doopsgezinden elkaar konden inspireren en van elkaar konden leren, plekken waar bezieling en bezinning centraal stonden. Met name de gemeenschap was belangrijk, het samen beleven, samen spreken, samen werken.

Sinds de jaren 30 is er veel veranderd. Geloven is geen vanzelfsprekendheid meer. Toch zijn mensen nog steeds op zoek naar zingeving en verdieping. Voor wie dat wil bieden de broederschapshuizen hiervoor ruimte in een open sfeer. Tijdens de vakantieweken is er ieder dag een ochtend- en avondgebed en vindt op zondagochtend een kerkdienst plaats. Daarnaast organiseren de huizen tal van bezielende activiteiten, en faciliteren zij retraites, seminars, inspiratieweken etc.

Er zijn in Nederland zeven verschillende broederschapshuizen. Mennorode in Elspeet, Fredeshiem in Steenwijk en Dopersduin in Schoorl zijn vakantie- en conferentiehuizen, Samen En en t Kraggehuis in Giethoorn, Mennos Pleats in Nijhuizum en Bloem en Bos op Texel zijn kamphuizen.

Neem ook eens een kijkje op de site van de andere broederschapshuizen:

www.broederschapshuizen.nl

Bloem en Bos Texel
Fredeshiem Steenwijk
Kraggehuis Giethoorn
Mennorode Elspeet
Mennos Pleats Nijhuizum (Workum)
Samen En Giethoorn